Vincent van Zon

Vincent van Zon begon het ondernemerschap met een direct marketingbureau, maar inmiddels is hij ook twintig jaar actief in de kunstwereld. Hij opende onder meer drie galeries in Rotterdam. Ook is hij mede-eigenaar van Mothership, waarmee ze concepten ontwikkelen voor kunst in openbare ruimtes en gebouwen, zowel nationaal als internationaal.

Ondernemerschap

In 1988 begint Vincent van Zon samen met zijn zakenpartner Herman Vaanholt een marketingbureau. Ze specialiseren zich in direct marketing. Ze leerden Steve Jobs kennen en gaan uiteindelijk aan de slag voor Apple. Apple heeft de visie om de producten die ze verkopen in elk land op dezelfde manier in de markt te zetten. “Onze taak was om ervoor te zorgen dat de communicatie en gegevensverzameling wereldwijd op dezelfde manier gebeurde.” In totaal werkten ze tien jaar voor Apple.
Eind jaren negentig was Vincent van Zon toe aan iets nieuws. Zijn passie ligt bij kunst en het leek hem leuk om daarin te gaan ondernemen. Toen hij een kantoor in New York had, bracht hij veel tijd door in verschillende kunstgaleries, dus toen hij in Rotterdam de kans kreeg om een galerie te openen, deed hij dat. “De Witte de Withstraat heeft een slechte reputatie in Rotterdam, toen is er een aantal ondernemers de kans gegeven om de straat nieuw leven in te blazen. Ik heb toen in 1995 mijn eerste kunstgalerie, de Zonneschande, geopend, twee jaar later opende ik Link en in 1998 werd VIP’s geopend. Nu is de Witte de Withstraat dé straat van Rotterdam.” In die tijd leerde Vincent van Zon ook Jeroen Everaert kennen, eigenaar van galerie Showroom Mama en tevens eigenaar van Mothership, een bedrijf dat aan conceptontwikkeling doet voor kunst in openbare ruimtes. Vincent van Zon werd in 2014 partner van Jeroen Everaert en zijn bedrijf Mothership. “Toen we gingen samenwerken was mijn voorwaarde wel om internationale projecten te gaan doen. Inmiddels hebben we al mooie projecten afgerond en lopen er projecten in binnen- en buitenland. Waar ik trots op ben, is de Markthal in Rotterdam en de Beurspassage in Amsterdam. Maar wat ik echt een mijlpaal vind, is dat we een samenwerking zijn aangegaan met een bedrijf in China.”

Maatschappelijke initiatieven

Samen met Herman Vaanholt sloot hij zich aan bij de opstart van de stichting KidsRights. Samen richtten ze het Rotterdamse KidsRights Gala op dat in een paar jaar uitgroeide tot het Gala van Rotterdam. Vanuit KidsRights werd inmiddels de Kindervredesprijs opgericht. De Internationale Childrens Peace Price werd al snel ondersteund door vele Nobel laureaten waaronder voormalig presidenten Gorbachew, de Klerk en Aartsbisschop Desmond Tutu. De prijs wordt uitgereikt aan kinderen die op maatschappelijk niveau een bijzondere bijdrage aan de wereld leveren. “In 2004 hebben we voor het eerst de kindervredeprijs uitgereikt aan een Zuid-Afrikaans jongetje die opkwam voor mensen met Aids.” Door zijn werk kwam Vincent van Zon in aanraking met Desmond Tutu. Tutu werd als Aartsbisschop van de Anglicaanse kerk een van de voorvechters tegen apartheid, en mede door zijn strijdlust en samenkomst met de ideeën van President JW de Klerk werd in 1984 de apartheid afgeschaft. Beiden ontvingen hiervoor de Nobel Vredesprijs en Tutu groeide uit tot een van de wereld vredeleiders, zoals ook de Dalai Lama. Vincent van Zon maakt nu een biografie over het leven van Desmond Tutu geportretteerd in beeld en kunst. In 2012 leerde hij in New York de hoffotograaf van Tutu kennen, die een beeldbank heeft van meer dan 60.000 foto’s. “Samen met hem en de spokeperson ben ik een boek aan het samenstellen die op 27 april 2019 wordt uitgebracht, de dag waarop het 25 jaar geleden is dat zwarte Zuid-Afrikanen stemrecht kregen.”

Bestuursfuncties

Vincent van Zon heeft verschillende bestuursfuncties vervuld in zijn carrière. In 2012 is hij voorzitter van Stichting Generation Games Rotterdam. Van 2013 tot 2015 zit hij in de Raad van Toezicht van het Hofpleintheater in Rotterdam en van 2011 tot 2017 is Vincent van Zon voorzitter geweest van Excelsior4ALL. Vincent van Zon: “Ook ben ik ambassadeur geweest voor het Oogziekenhuis in Rotterdam, waar ik het ziekenhuis steunde in de realisatie van het Kinderoogziekenhuis.”