Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn (1989) heeft een geschiedenis in de financiële sector. Van 2009 tot 2016 was hij werkzaam als beleggingsadviseur. Na de verkoop van zijn beleggingsadvieskantoor, werkte hij vier jaar als zelfstandig fondsmanager. In 2020 richtte Selwyn Duijvestijn DGB Group op, waarmee hij zich inzet voor de bescherming van natuur en biodiversiteit wereldwijd. Als CEO wil hij sociale en economische vooruitganggenereren voor lokale gemeenschappen.

Herbebossen

Als grootschalige projectontwikkelaar helpt DGB Group bedrijven bij het opzetten en uitvoeren van projecten die impact hebben op het milieu. Projecten zoals het tegengaan van ontbossing en het herbebossen van de Bulindi Chimpansee Habitat Restoration in Oeganda en het Gran Chaco-bos in Paraguay. Ook zet DGB Group zich in voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Wereldwijd telt DGB Group zo’n veertig medewerkers in vaste dienst. Hiernaast werken er nog eens tweehonderd mensen op de locaties waar de projecten worden uitgevoerd.

Verified CO2 reduction credits

DGB Group werkt op basis van Verified CO2 reduction credits en plant bomen terug om de CO2-toename die bedrijven veroorzaken te compenseren. Om de vervuiling te meten is er een vaste rekeneenheid. DGB Group is de grootste ontwikkelaar van Verified CO2 reduction credits in de Benelux.

Energieleverancier

De grootste klanten van DGB Group zijn gevestigd in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Maar ook in Europa heeft DGB Group grote klanten in haar portefeuille, zoals de Duitse energieleverancier RWE en accountantskantoor BDO. En niet alleen de geijkte multinationals als luchtvaartmaatschappijen en mijnbouwbedrijven zetten DGB Group in, ook yogastudio’s, een bedrijf in rondvaartboten en een kartbaan doen graag op geverifieerde wijze iets goeds voor de natuur.

Compenseren

Selwyn Duijvestijn: ‘Elk bedrijf dat zich net als DGB Group wil inzetten voor de wereld en dat zich bovendien zorgen maakt over zijn impact op het milieu en daarvoor wil compenseren, kan bij ons terecht.’ De locaties van de projecten zijn onder meer in Kameroen, Kenia, Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC)

Selwyn Duijvestijn – ‘De vele reizen door Afrika hebben mijn wereldbeeld absoluut gekanteld.

Selwyn Duijvestijn reist veel voor zijn projecten. Zijn huidige werk en alle bezoeken aan de locaties en projecten van DGB Group hebben zijn leven en zienswijze veranderd. ‘De vele reizen door Afrika hebben mijn wereldbeeld absoluut gekanteld. En vooral mijn reizen naar Kameroen en Oeganda waren levens veranderd. Zo gebeurt het in Kameroen geregeld dat je de eerste blanke bent die de lokale bevolking ontmoet. Het komt voor dat er in een gebied van acht uur rijden geen internet of stromend water is te vinden. Het is echte wildernis, er is geen toilet bijvoorbeeld, en je kookt je water ’s ochtends op een vuurtje.’

Impact van DGB Group

De samenwerking met AGRO-MAP en de Republiek Ivoorkust toont de bereidheid van DGB Group om samen te werken met lokale belanghebbenden en overheden om duurzame projecten te ontwikkelen die zowel ecologische als economische voordelen bieden. DGB Group compenseert niet alleen CO2-uitstoot, maar ook lokale gemeenschappen ondersteunt door infrastructuur te verbeteren, zoals het aanleggen van wegen, het slaan van waterputten en het bieden van werkgelegenheid. Deze inspanningen hebben een aanzienlijke impact op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in gebieden waar de projecten worden uitgevoerd. Met name door het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MOU) met AGRO-MAP en de Republiek Ivoorkust om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de aanleg van bosplantages met als doel koolstofkredieten te genereren, heeft de activiteit een aanzienlijke impact gehad.

Met trots kijkt Selwyn Duijvestijn terug op zijn projecten

Selwyn Duijvestijn is dan ook het trotst op projecten zoals die in Kameroen, waar momenteel een burgeroorlog woedt. ‘Naast het compenseren van CO2-uitstoot, ondernemen we nog meer initiatieven om de mensen ter plekke te helpen. Zo hebben we een weg aangelegd, waterputten geslagen en zonnepanelen aangelegd voor satelliet internet. Daarbij komt dat alle mensen die we op locatie werk bieden hierdoor in staat worden gesteld om hun familie te onderhouden. En ook de zesduizend boeren die de bomen voor ons planten hebben allemaal een gezin. Zo’n project heeft dus een bijzonder grote impact op de levens van grote hoeveelheden mensen. Het doet me echt veel dat ons dat is gelukt.’

Terug naar boven