Ronald Gravemaker

Ronald Gravemaker is tandarts en mede-eigenaar van QYOM Tandartsengroep in Amsterdam. Zijn specialisatie is endodontologie en binnenkort ook parodontologie.

Luchtmacht

Voordat Ronald Gravemaker ging studeren had hij twee ambities: of bij de luchtmacht als militair-piloot of tandarts worden. Om als militair-piloot aan de slag te gaan, moet je getest worden. Maar Ronald Gravemaker werd afgekeurd omdat hij op jonge leeftijd een auto-ongeluk heeft gehad waar hij een dubbele schedelbasisfractuur aan overhield. Toen bleef de optie over om tandheelkunde te gaan studeren. “Ik heb nooit spijt gehad van deze keuze. Ik vind het nog steeds leuk en blijf dit doen tot mijn pensioen.”

Duitsland

In 1984 studeerde Ronald Gravemaker af en vertrok naar Duitsland om daar ervaring op te doen als tandarts en praktijkhouder. “Ik koos voor Duitsland, omdat destijds het vestigingsbeleid van het ziekenfonds standhield. Dat hield in dat ik een paar jaar moest wachten voordat ik überhaupt kon beginnen met een eigen praktijk.” In 2000 keert Ronald Gravemaker terug naar Nederland en opent in Amsterdam zijn eigen praktijk die nu QYOM Tandartsengroep is. “We hebben een maatschap met drie tandartsen. In totaal werken er 28 mensen, waarvan er vijf tandarts zijn. We zijn een gespecialiseerde praktijk waar vaak naar doorverwezen wordt.”

Endodontologie

Ronald Gravemaker is gespecialiseerd in endodontologie, wortelkanaalbehandelingen. Binnenkort wil hij zich specialiseren in parodontologie, tandvleesbehandelingen. “Ik vind met name de esthetische tandvleesbehandelingen boeiend. Het bedekken van recessies, zoals teruggetrokken tandvlees vind ik interessant. Het is een specifiek gedeelte van de parodontologie dat ik graag wil ontwikkelen.” De managementkant van de tandartsenpraktijk vindt hij ook leuk, daarom wil hij in de toekomst meer jonge collega’s gaan opleiden en cursussen geven.

Vrije tijd

Ronald Gravemaker houdt zich in zijn vrije tijd ook bezig met gezondheid. “Gezondheid heeft ook zijn weerslag op een gezonde mond, dus ik lees er veel over. Daarnaast verdiep ik mij in alternatieve therapieën om een gezonde mond te krijgen. Deze informatie gebruik ik ook voor mijn praktijk. Momenteel ben ik ook zeer gericht op gezonde voeding met voldoende mineralen. Samen met een voedingsspecialiste voeren wij voedingsanalyses uit. Door een gezonde voeding en voldoende mineralen kunnen tandvleesproblemen, maar ook klemmen en knarsen (bruxisme) voorkomen worden.” Ronald houdt van sportieve vakanties. In het voorjaar gaat hij graag lopen en fietsen op Vlieland en in het najaar verblijft hij graag op Ibiza om van de zon te genieten. Ronald Gravemaker: “In Botswana doe ik jaarlijks een Natural Leadership cursus. We gaan dan ver van de bewoonde wereld op een primitieve manier met een paar mannen de jungle in om walking safari’s te doen. We slaan dan zelf ons kamp op en ondersteunen de lokale bevolking met training.

Terug naar boven