Peter Derk Wekx

Peter Derk Wekx is gemeentesecretaris en algemeen directeur van de Gemeente Alphen aan den Rijn. Hij leidt de ambtelijke organisatie en adviseert het gemeentebestuur.

Maatschappelijk doel

Op jonge leeftijd ontstond bij Peter Derk Wekx de ambitie om de wereld te redden. Deze ambitie heeft zich inmiddels gevormd tot iets kunnen betekenen op maatschappelijk vlak. Peter Derk Wekx koos voor een studie Milieukunde. Aan het begin van zijn loopbaan startte hij bij commerciële bedrijven. Hij heeft bijvoorbeeld een McDonald’s-filiaal opgezet als bedrijfsleider. “Erg interessant om te doen, maar ik merkte toen dat ik meer voldoening haalde uit de kinderen die blij naar huis gingen na een kinderfeestje, dan de kosten en opbrengsten, waar de franchisenemer aan het einde van de dag om vroeg.” Het maatschappelijk aspect van een baan is voor Peter Derk Wekx een belangrijke drijfveer.

Gemeentesecretaris van de Gemeente Alphen aan den Rijn

Als gemeentesecretaris van de Gemeente Alphen aan den Rijn is Peter Derk Wekx eindverantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie, maar ook voor de dienstverlening aan inwoners, bedrijven en partners van de Gemeente Alphen aan den Rijn. Een van zijn taken is strategisch advies geven aan het college van de wethouders en de burgemeester. Er worden veel zaken rechtstreeks tussen medewerkers en wethouders kortgesloten, maar als dit niet soepel verloopt, helpt de gemeentesecretaris bemiddelen en adviseren. Peter Derk Wekx: “Ik spreek veel met beleidsmedewerkers en managers over de algemene gang van zaken en bekijk of we nog op koers liggen. Daarnaast bespreek ik de portefeuille van de wethouders en burgermeester om te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de gestelde doelen behaald worden.” Als gemeentesecretaris en algemeen directeur is Peter Derk Wekx de verbindende factor. Hij biedt een luisterend oor en denkt mee hoe de gemeente op koers kan blijven.

Afwisseling in werkzaamheden

“Het effect van je werk zien, zowel buiten als in de krant, vind ik leuk aan werken bij de gemeente. Het mooie aan gemeentesecretaris zijn, is op het snijvlak van bestuur, politiek en de ambtelijke organisatie keihard aan het werk te gaan en resultaat behalen.” Ook de afwisseling in zijn werk spreekt Peter Derk Wekx aan. Geen is dag is hetzelfde. “Op mijn allereerste schoolrapport stond ‘Peter Derk doet enthousiast mee, maar is snel afgeleid.’ Nu zijn er zoveel verschillende onderwerpen waar je mee te maken krijgt, dat ik overal even in kan duiken. Uiteraard heb ik niet overal verstand van, maar ik vind het leuk om me in een onderwerp te verdiepen. Voordat ik afgeleid kan zijn, komt er alweer een ander onderwerp voorbij.”

Luisterend oor

Binnen de Gemeente Alphen aan den Rijn staat Peter Derk Wekx bekend als een toegankelijke gemeentesecretaris. “Er werken bijna negenhonderd mensen bij onze gemeente en ik probeer voor iedereen toegankelijk te zijn en een luisterend oor te bieden. Hiërarchie speelt voor mij hierbij geen rol. Ik neem iedereen en elke mening serieus.” Tegelijkertijd heeft hij zijn zaken goed op orde. Peter Derk Wekx is op de hoogte van de zaken die spelen, communiceert duidelijk en is helder in welke doelen hij wil bereiken en op welke wijze. Hij staat open voor nieuwe dingen en gaat geen risico uit de weg. “Ik vind het leuk om iets nieuws te proberen zonder precies te weten waar het gaat eindigen. Laten we beginnen en dan zien we wel wat we tegenkomen.”

Terug naar boven