Matthijs Oudkerk

Matthijs Oudkerk is interventieradioloog. Sinds 2012 voert hij geen interventies meer uit, maar houdt hij zich fulltime bezig met de medische wetenschap. In zijn vrije tijd is hij onderdeel van het bestuur van Bachkoor Holland.

Loopbaan

In 1974 begint Matthijs Oudkerk met een studie Geneeskunde, vijf jaar later in 1976 later doet hij het artsexamen. Vervolgens specialiseert Matthijs Oudkerk zich tot radioloog, tijdens zijn opleiding tot radioloog promoveert hij. Uiteindelijk is hij interventie radioloog geworden, wat inhoudt dat hij minimaal-invasieve ingrepen uitvoert. Hierbij wordt meestal via het vaatstelsel , maar ook buiten het vaatstelsel om, precies en nauwkeurig de plek bereikt waar de ingreep nodig is voor het herstel of de reparatie van de afwijking.

In 1980 rondt Matthijs Oudkerk zijn specialisatie af en blijft nog in het Academisch Ziekenhuis in Leiden werken. In 1987 gaat hij in Rotterdam aan de slag en wordt vervolgens in 1988 afdelingshoofd. In 2000 neemt hij afscheid van Rotterdam en verhuist naar het noorden voor de grotere wetenschappelijke mogelijkheden in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hier gaat hij tevens aan de slag als afdelingshoofd. Matthijs Oudkerk heeft zijn wetenschappelijke kant verder ontwikkeld in Groningen. In 2012, op zestigjarige leeftijd, stopt hij met het uitvoeren van interventies en richt zich volledig op de wetenschap.

Toekomstvisie

In samenwerking met Chinese universiteiten in Shanghai en Bejing zijn er net weer een aantal onderzoeken gestart gesubsidieerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Een wetenschappelijk onderzoek is altijd een lange termijnplanning: het neemt met gemak twintig jaar in beslag. Matthijs Oudkerk verwacht dit onderzoek met China voort te zetten en de komende jaren af te ronden. De onderzoeksdrijfveer van Matthijs Oudkerk blijft aanwezig; zijn passie ligt in de beantwoording van de wetenschappelijke vraagstelling. Zolang hij hieraan kan bijdragen, blijft hij de onderzoeken voortzetten.

Persoonlijk

Op 2 december 1952 wordt Matthijs Oudkerk geboren in Rotterdam. Hij was acht dagen oud toen het gezin met de boot vertrok naar Amerika. Zijn vader was chirurg en werd in Amerika opgeleid tot hartchirurg. Mede dankzij zijn vader leek geneeskunde hem ook interessant en daarom heeft hij uit zowel interesse als vanzelfsprekendheid voor deze studie gekozen. Op vierjarige leeftijd verhuist hij samen met zijn ouders weer terug naar Nederland en gaan ze in Bennekom wonen. in 1980 trouwt hij met zijn vrouw en samen krijgen ze twee zoons en een dochter, waarvan een zoon ook radioloog is geworden. Omdat Matthijs Oudkerk vaak reist voor zijn werk, is hij in zijn vrije tijd graag thuis. Dan gaat hij graag zeilen in de omgeving van Giethoorn of luistert barokmuziek. Vanuit zijn liefde voor de barokmuziek is hij al jaren betrokken bij Bachkoor Holland. Hier zit hij ook in het bestuur.

Terug naar boven