Mark Rutte

Mark Rutte is naast minister-president van Nederland ook minister van Algemene Zaken en politiek leider van de VVD.

Studie

In 1985 behaalde Mark Rutte zijn diploma voor het gymnasium om vervolgens te starten met een studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1992 studeerde hij af. Tijdens zijn studie werd Mark Rutte al politiek actief; van 1988 tot 1991 was hij voorzitter van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD).

Carrière

Mark Rutte begon zijn carrière bij Unilever. Van 1992 tot 1997 is hij HR-manager, vanuit deze functie verzorgt hij de opleidingen en trainingen van medewerkers en ondersteunt hij medewerkers tijdens enkele reorganisatie. In 1997 verhuist Mark Rutte naar de HR-afdeling van Calvé (Van den Bergh Nederland), ook onderdeel van Unilever. En vervolgens stapt hij in 2002 over naar een dochteronderneming van Unilever, IgloMora Groep BV, waar hij de functie van personeelsdirecteur op zich neemt. In zijn tijd bij Unilever is Mark Rutte enige jaren onderdeel van het partijbestuur van de VVD.

In het eerste en tweede kabinet-Balkenende (medio 2002 tot medio 2004) werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussentijds is hij nog lid van de Tweede Kamer voor de VVD. In het tweede kabinet-Balkenende (medio 2004 tot medio 2006) is hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2006 stapte Mark Rutte over van staatssecretaris naar fractievoorzitter in de tweede kamer om als lijsttrekker de VVD te vertegenwoordigen bij de verkiezingen. Dit leverde hem niks op. Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010, met Mark Rutte als fractieleider van de VVD, behaalde hij eenendertig zetels en werd hiermee de grootste partij, waarna kabinet-Rutte I gevormd werd.

Minister-president

Sinds 2010 is Mark Rutte minister-president en minister van Algemene Zaken. Als minister heeft hij een aantal aspecten voor ogen die hij graag zou willen bereiken. Mark Rutte wil graag een solide begroting. Dit houdt in dat hij de schatkist op orde wil brengen en zestien miljoen euro wil besparen zodat de rentelasten laag en de voorzieningen op pijl blijven. Daarnaast staat Mark Rutte voor ‘eerlijk delen’. Hij wil ervoor zorgen dat de lusten en de lasten eerlijk worden verdeeld onder de armen en de rijken, de jongeren en de ouderen en de burgers en het bedrijfsleven. Tot slot wil Mark Rutte zorgen voor een duurzame en vernieuwende economie waar plaats wordt gemaakt voor groene groei in sectoren waar kansen liggen, zoals water, energie, logistiek en landbouw.

Privé

Mark Rutte wordt geboren op 14 februari 1967 in Den Haag. Hij groeit op in een hervormd gezin met zes broers en zussen. Op dit moment woont Mark Rutte nog steeds in Den Haag en is hij vrijgezel. Naast zijn politieke activiteiten geeft hij ook les op een vmbo-school in Den Haag, hij geeft Nederlands en Maatschappijleer.

Terug naar boven