Margot Scheltema

Margot Scheltema is een Nederlandse professional op het gebied van besturen en toezichthouden, met name op financieel gebied. Momenteel bekleedt ze een groot aantal functies. Zo is ze commissaris bij de Nederlandsche Bank (sinds 2015), lid van de raad van toezicht van de Veerstichting (sinds 2015) en commissaris bij TNT Express (sinds 2011). Tevens is ze commissaris bij warmtebedrijf Rotterdam (sinds 2011) en commissaris bij de Schiphol Group (sinds 2010). Als nevenactiviteit is ze momenteel voorzitter van de Monitoring Commissie Code Pensioenfondsen (sinds 2014), lid van de Centrale Plan Commissie (sinds 2014), plaatsvervangend raadslid bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam (sinds 2012) en non-executive director bij Lonza Group Plc in Basel.
Inmiddels is Margot Scheltema al een aantal keer door Management Scope tot één van de meest invloedrijke vrouwen binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

Loopbaan

Na het afronden van haar studie in internationaal recht, ging Margot Scheltema aan de slag als beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit bleef ze tot 1982. Daarna, met een korte pauze om te studeren in de Verenigde Staten, ging ze werken als beleidsmedeweker bij het ministerie van Financiën.
In 1985 maakte ze vervolgens de overstap naar Shell. Hier bekleedde Margot Scheltema verschillende financiële functies en werkte in het Verenigd Koninkrijk, Tunesië en Nederland. Tijdens de periode dat ze bij Shell werkte, was Margot Scheltema voornamelijk bezig met financieel- en riskmanagement, corporate control en algemeen management. Tussen 2004 en 2008 was ze financieel directeur van Shell Nederland.
Ondertussen besloot Margot Scheltema een carrière switch te maken en ging zich steeds meer op non-executive functies richten. Tussen 2006 en 2015 was ze vice-voorzitter van de raad van commissarissen van Triodos Bank, tussen 2007 en 2015 vice-voorzitter van de raad van toezicht van het Rijksmuseum in Amsterdam, en tussen 2008 en 2015 was ze commissaris bij ASR Nederland
Als nevenfunctie is zij in het verleden lid van de raad van toezicht van World Press Photo, penningmeester en bestuurslid van het Genootschap Onze Taal, en lid van de raad van advies van het Amsterdam Institute of Finance geweest.

Studie

Tussen 1975 en 1979 studeerde Margot Scheltema Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel ze na het behalen van haar diploma meteen aan het werk ging, besloot ze in 1982 om naar de Verenigde Staten te vertrekken en daar een master in International Affairs aan Columbia University te gaan volgen.

Terug naar boven