Jacqueline Tammenoms Bakker

Jacqueline Tammenoms Bakker is een Nederlandse topfunctionaris en professional op het gebied van besturen en toezichthouden. Op het moment is Jacqueline Tammenoms Bakker commissaris bij vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco (sinds 2015), commissaris bij de Franse investeerder Groupe Wendel (sinds 2015), commissaris bij navigatie-specialist TomTom (sinds 2014) en machine-producent CNH Industrial (sinds 2012). Daarnaast is Jacqueline Tammenoms Bakker tevens lid van de adviesraad van de Bath School of Management (sinds 2015), lid van de raad van toezicht van het Nexus Instituut (sinds 2014) en voorzitter van de Van Leer Foundation (sinds 2012).

Carrière

Als dochter van een diplomaat groeide Jacqueline Tammenoms Bakker op in een internationale omgeving. Dit bleef onveranderd in haar verdere loopbaan en was wellicht de aanzet voor haar rijke carrière.
Na studies in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te hebben gevolgd, ging ze in 1977 aan de slag bij Shell, waar ze meerdere functies heeft bekleed. Daarna, in 1989 trad ze in dienst bij het internationale consultancy kantoor McKinsey & Co als consultant. Hier bleef Jacqueline Tammenoms Bakker werkzaam tot 1995, waarna ze vice-president Foods (Europe) bij Quest (dochter van Unilever) werd.
In 1998 maakte Jacqueline Tammenoms Bakker de overstap van de commerciële naar de publieke sector. Ze werd directeur van GigaPort, een initiatief dat broadband internet op de Nederlandse markt ging introduceren. Daarna was Jacqueline Tammenoms Bakker tussen 2001 en 2007 directeur-generaal bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voor haar werk bij het ministerie kreeg ze in 2006 de ‘Chevalier de la Légion d’Honneur’ uitgereikt, een hoge Franse onderscheiding.
In 2009 werd Jacqueline Tammenoms Bakker commissaris bij de Britse supermarktengigant Tesco Plc en bleef dit tot 2015. Tevens was ze tussen 2010 en 2014 commissaris bij Vivendi.
Als nevenactiviteit was Jacqueline Tammenoms Bakker onder andere tussen 2005 en 2015 lid van de adviesraad van de Rotterdam School of Management en tussen 2008 en 2012 was ze lid van de raad van toezicht van het Kadaster

Studie

Tussen 1972 en 1975 studeerde Jacqueline Tammenoms Bakker aan het prestigieuze University of Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Hier studeerde ze geschiedenis en Franse taal- en letterkunde. Meteen nadat ze haar beide bachelors aan Oxford had afgerond ging ze naar de Verenigde Staten en studeerde daar tussen 1975 en 1977 het masterprogramma International Relations aan de John Hopkins University. Alle drie haar studies rondde Jacqueline Tammenoms Bakker met uitzonderlijk hoge cijfers af.

Terug naar boven