Marc Schaling

Marc Schaling is eigenaar van investeringsfonds Groep Caenen Capital Fund Nederland B.V. (GCCF NL). Het investeringsfonds heeft als doel investeren in grondposities en/of bestaande gebouwen ten behoeve van (her-)ontwikkeling.

Slimme stedelijke ontwikkeling

Het businessmodel van GCCF NL is relatief eenvoudig. Er worden grondposities ingekocht, zowel met als zonder bestaande gebouwen. Elk project heeft zijn eigen SPV (Special Purpose Vehicle – een speciaal opgerichte vennootschap). Marc Schaling ontwikkelt de project specifieke businesscase door samen te werken met onder andere zeer ervaren projectontwikkelaars en architecten. Hij richt zich op stedelijke ontwikkellocaties, met de woningmarkt als focus. Marc Schaling: “Op basis van de businesscase kennen wij een go/no-go moment, waarbij op dat moment onze financier al bekend is.” Er wordt veel samengewerkt met diverse financiers vanuit België, voornamelijk vermogensbeheerders of institutionele partijen. “Snelheid in besluitvorming is bij ons zeer essentieel en dat onderscheidt ons ook van anderen. We werken daarom niet met bancaire financieringen. Op dit moment hebben we zo’n tweehonderd miljoen euro aan funding aangetrokken voor de aankoop van de grondposities van lopende projecten.”

Lopende projecten

Marc Schaling werkt met GCCF NL aan zo’n vijftien verschillende projecten in Nederland. De meeste projecten betreffen de bouw van woningen, zowel voor de sociale huur, de midden huur en de vrijesectorhuur. Ook zijn sommige projecten bestemd voor de verkoop aan particulieren. In totaal staan er 3650 woningen gepland om gebouwd te worden. Voornamelijk in het westen van Nederland (Leiden, Rotterdam, Zaandam, Oegstgeest), maar ook in het midden van het land; Amersfoort, Deventer en Apeldoorn. Daarnaast is GCCF NL bezig met een herontwikkeling van het Utrecht Science Park (USP). Hierbij worden verschillende (voormalige) TNO-locaties in Zeist her ontwikkeld. Deze nieuwe locatie zal een belangrijke bijdrage leveren aan onder andere de ontwikkeling van innovatieve technologieën, de groei van startups en scale-ups en woongelegenheid in de regio.

Marc Schaling zijn innovatieve aanpak

Marc Schaling heeft met zijn ervaring op de vastgoedmarkt een eigen werkwijze ontwikkeld. Hij is goed in dealmaking en ziet kansen, wanneer een ander die (nog) niet ziet. Projecten financieren met eigen geld stelt hem in staat om snel beslissingen te maken en te handelen. Dit onderscheid GCCF NL ten opzichte van andere investeringsfondsen. “Omdat de Nederlandse woningmarkt met een woningtekort kampt en voor verschillende uitdagingen en ontwikkelingen kampt, hoop ik door flexibel te zijn in de planning, anticyclisch te bouwen en duidelijkheid te bieden in het beleid, te kunnen bijdragen aan het oplossen van deze uitdagingen en het stimuleren van een gezonde en evenwichtige woningmarkt.”

Terug naar boven