Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam. Hij startte zijn carrière in de mediawereld. In 1998 begon hij zijn loopbaan in de politiek. Inmiddels is hij alweer bijna vijftien jaar burgemeester van Rotterdam.

Geboren in Marokko

Ahmed Aboutaleb werd op 29 augustus 1961 geboren in Marokko, in het bergdorpje Beni Sidel. Zijn vader verhuisde als gastarbeider naar Nederland, zijn moeder, hijzelf en zussen bleven achter in Marokko. Omdat zijn vader cassettebandjes insprak en naar Marokko toestuurde, kreeg Ahmed Aboutaleb steeds meer te weten over Nederland. Toen hij vijftien was, vertrok hij samen met zijn moeder en zussen naar Nederland en was het gezin herenigd.

MTS en HTS

Eenmaal in Nederland leerde Ahmed Aboutaleb Nederlands en integreerde hij snel tussen zijn Nederlandse vrienden op de Christelijke Lagere Technische School ‘Laakkade’ in Den Haag, waar hij de opleiding elektrotechniek deed. Vervolgens ging hij naar de Anthony Fokker School, waar hij koos voor de opleiding luchtvaart en elektrotechniek. Een vervolgstap voor Ahmed Aboutaleb was de Hogere Technische School. Tijdens zijn studie op de HTS zei een docent tegen hem dat hij geschikt zou zijn voor de politiek. Dit triggerde hem en daarom richtte hij een Marokkaanse vereniging in Den Haag op waar hij voorzitter van werd.

Media

Na zijn opleiding aan de HTS begon Ahmed Aboutaleb zijn loopbaan in de media. Hij ging aan de slag als verslaggever voor Radio Veronica en de NOS Radio. Vervolgens werd hij dj bij Radio Stad (Amsterdam) en daarna kon hij beginnen als verslaggever bij RTL Nieuws. In 1991 maakt hij kennis met de publieke sector, hij werd namelijk persvoorlichter voor het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Dit deed hij drie jaar, daarna werd hij hoofd voorlichting van de Sociaal Economische Raad (SER). Tussen 1997 en 1998 werkte hij kort als Manager Sector Communicatie en Publicatie bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Politiek

Vooralsnog bleef Ahmed Aboutaleb interesse hebben in mensen, politiek en maatschappelijke belangen. Hij besloot hier wat mee te doen en in 1998, en werd directeur van het instituut Forum, de voortzetting van onder meer het Nederlands Centrum Buitenlanders. Vervolgens werkte hij als ambtenaar in dienst van de gemeente Amsterdam. In 2002 solliciteerde hij op een bewindsfunctie bij de Lijst Pim Fortuyn, maar al snel bleek dat hij niet op één lijn zat met de ideeën en gedachten van Pim Fortuyn. In 2003 sluit Ahmed Aboutaleb zich aan bij de PvdA en in 2004 werd hij namens de PvdA wethouder van Amsterdam. In 2007 is hij nog een jaartje staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde Balkenende-kabinet.

Burgemeester Rotterdam

Sinds 2009, bijna vijftien jaar, is Ahmed Aboutaleb burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb staat voor de waarden die in de Nederlandse Grondwet verankerd zijn: de vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie. Hij ziet de Nederlandse nationaliteit als een opdracht om die waarden te respecteren en uit te dragen. Om te weten wat de Rotterdamse bewoners denken over hun stad, gaat hij vaak de stad in zodat hij mensen kan spreken over wat er speelt in hun dagelijks leven en leefomgeving.

Terug naar boven