John Willekes MacDonald

John Willekes MacDonald is fiscaal jurist en medeoprichter en mede-eigenaar van The ITPS Group, een trustkantoor gevestigd in Den Haag. Het trustkantoor is internationaal actief en heeft vestigingen in negen andere landen.

Opleiding

Als jonge man heeft John Willekes MacDonald dienstplicht, dus na het gymnasium gaat hij het leger in en wordt pelotonscommandant in Duitsland (Seedorf). Na een jaar en vier maanden verloopt zijn dienstplicht en gaat hij studeren. Hij wordt uitgeloot voor de studie Bedrijfskunde dus kiest hij voor een rechtenstudie en specialiseert zich in Fiscaal Recht. Ook doet hij een opleiding tot belastingadviseur bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Hij krijgt een baan als belastingadviseur op advocatenkantoor Buruma Maris Scheer & van Solkema, tegenwoordig: Houthoff Buruma. Hier werkt hij drie jaar en dan gaat hij aan de slag als bij een klein belastingadviesmaatschap te Den Haag waar hij al snel een maatschapstoezegging krijgt.

Eigen onderneming

John Willekes MacDonald kent Jacob Broers uit de militaire dienst, die daar ook pelotonscommandant was, en samen besluiten ze een belastingadvieskantoor op te richten: Broers & MacDonald Belastingadviseurs. Jacob Broers had werkervaring opgedaan bij verschillende trustkantoren en stelde voor om ook een trustkantoor te starten. In 1998 werd ITPS (Netherlands) B.V. opgericht. Ze haalden hun eerste cliënten binnen door leden te benaderen van bekende netwerken zoals IBA (International Bar Association) of het IFA (International Fiscal Assocation). Ze bezochten internationale leden van deze netwerken en stelden de vraag of ze hulp konden gebruiken bij het opzetten van fiscale structuren. Dit wierp uiteindelijk zijn vruchten af, het netwerk van ITPS werd groter en dat betekende dat ze ook konden uitbreiden met meerdere trustkantoren wereldwijd. ITPS is gevestigd in tien landen.

Huidige werkzaamheden

John Willekes MacDonald is binnen The ITPS Group verantwoordelijk voor de acquisitie en compliance. Deze combinatie is ideaal; want een cliënt kan alleen maar aangenomen worden als er op de juiste manier wordt gescreend, en daar is compliance voor nodig. John Willekes MacDonald bezoekt cliënten over de hele wereld en dat vindt hij ook het meest interessante aan zijn functie: verschillende ondernemers met verschillende culturen ontmoeten en acquireren.

Persoonlijk

John Willekes MacDonald (11-09-1966) is geboren en opgegroeid in Den Haag. Hier woont hij nog steeds met plezier. Hij is gescheiden, heeft twee zoons en woont thans samen met zijn vriendin die ook fiscaal jurist is. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar de gym.

Terug naar boven