Jeroen van der Veer

Jeroen van der Veer is een bekend bestuurder en voormalig CEO van Shell. Momenteel is hij commissaris bij internationale olie- en gasmaatschappij Statoil (sinds 2016). Tevens is hij commissaris bij Boskalis (sinds 2015), voorzitter van de raad van toezicht van de TU Delft (sinds 2013), president-commissaris bij ING (sinds 2011) en president-commissaris bij Philips (sinds 2009). Daarnaast is Jeroen van der Veer ook nog commissaris bij Het Concertgebouw (sinds 2010), vice-voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Openlucht Museum (sinds 2013) en tot slot is hij tevens lid van het bestuur van het Nationale Toneel (sinds 2009).

Loopbaan

Na het afronden van zijn eerste studie in 1971 begon Jeroen van der Veer bij Shell. Hier werkte hij in verschillende functies, zoals marketing en raffinage, in Nederland, Curaçao en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 1984 rolde Jeroen van der Veer een managementfunctie als manager Corporate Planning bij Shell in. In 1990 werd hij Regiocoördinator Afrika voor Shell International. Twee jaar later werd Jeroen van der Veer Managing Director bij Shell Nederland, dit was hij tot 1995. Daarna, was hij CEO van Shell Chemicals USA tot aan 1997. In 1997 werd hij managing director van Shell, en in 2000 stroomde Jeroen van der Veer door tot president-directeur en vice-voorzitter van Shell. In 2004 werd Jeroen van der Veer uiteindelijk CEO van Shell. Dit bleef hij tot 2009. Daarna was hij tot 2013 nog betrokken bij Shell als toezichthouder.
In de tussentijd was Jeroen van der Veer ook vice-voorzitter en niet-uitvoerend bestuurslid van Unilever tussen 2002-2011.

Studie

Oorspronkelijk heeft Jeroen van der Veer een vrij technische achtergrond. In 1971 behaalde hij zijn diploma Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en deed hij zijn afstudeerwerk bij prof. Jan in ‘t Veld. Tijdens deze studie was hij ook student-assistent van Pierre Malotaux. Hoewel Jeroen van der Veer na zijn afstuderen meteen in dienst trad bij Shell, volgde hij nog een tweede studie, namelijk Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij behaalde in 1976 zijn diploma.

Persoonlijk

Jeroen van der Veer is geboren in Utrecht op 27 oktober 1947. Hij is momenteel getrouwd en hij heeft drie dochters. In zijn vrije tijd haalt Jeroen van der Veer graag zijn schaatsen uit het vet om een flink stuk te schaatsen. In 1986 en in 1997 reed hij zelfs mee met de Elfstedentocht en reed deze ook uit. Daarnaast is hij ook een fervent hardloper en staat hij graag op de golfbaan. Tevens bezoekt hij graag musea.

Terug naar boven