Jack Veldman

Jack Veldman (geboren op 7 mei 1957 te Bussum) is momenteel de directeur van het Archeon, een museumpark in Alphen aan den Rijn. Hij trad in 1999 aan als directeur van het Archeon en doet zijn werk nog steeds met dezelfde passie en gedrevenheid als toen hij net begon. Jack Veldman is als directeur betrokken bij alles wat er in het Archeon gebeurt, zowel intern als extern. Extern is hij uiteraard het gezicht van het Archeon en vertegenwoordigt hij het museumpark. Intern houdt hij zich bezig met financiële zaken, marketing, planning, PR, human resource management en het managen van zijn medewerkers.
Mede dankzij Jack Veldman heeft het Archeon al meerdere prijzen mogen ontvangen, waaronder Onderneming van het Jaar en een nominatie voor de Children Museum Award.

Opleiding en loopbaan

Tussen 1978 en 1981 studeerde Jack Veldman aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Na het afronden van zijn studie werkte hij een periode in de hotelbranche en werkte tevens een periode in Australië. Hierna heeft Jack Veldman meerdere directiefuncties bekleed. Tot 1989 was hij werkzaam bij de Martinihal in Groningen als directeur horeca. In 1989 werd hij werkzaam bij attractiepark Duinrell en werkte hier tien jaar als directeur horeca en supermarkt. In 1999 legde Jack Veldman zijn functie neer en werd directeur van het Archeon.
Naast zijn taken als bestuurder vervult Jack Veldman ook nog een aantal nevenfuncties. Hij is onder meer penningmeester van de Roman Museum Foundation Alphen aan den Rijn en penningmeester van de Vereniging voor Musea in Zuid-Holland. Tevens was hij in het verleden penningmeester van EXARC.

Museumpark Archeon

Het Archeon is een museumpark met een educatieve draai. Het museumpark staat namelijk volledig in het teken van de prehistorie, de middeleeuwen en tot slot de Romeinse tijd. Tijdens hun bezoek wanen de bezoekers zich in één van deze drie tijdperken en krijgen zij een unieke kijk in hoe het leven er in die tijd uit zag. De bezoekers zien niet alleen de gebouwen en andere voorwerpen die in het betreffende tijdperk gebruikelijk waren, maar ook hoe men daadwerkelijk leefde. De medewerkers van het museumpark zijn traditioneel gekleed voor het tijdperk waar zij op dat moment werkzaam zijn en gedragen zich ook naar die tijd door bepaalde werkzaam heden uit te beelden die kenmerkend zijn voor het betreffende tijdperk. Vaak worden de bezoekers uitgenodigd om mee te doen of krijgen ze een rondleiding door één van de medewerkers.

Terug naar boven