Herman Wielfaert

Herman Wielfaert is een Vlaamse ondernemer die voornamelijk actief is in de business-to-businessmarkt. Vaak is dit gericht op manufacturing. Sinds 1999 is hij CEO van Creafund.

Carrière

Bij de start van zijn carrière koos Herman Wielfaert voor het bankwezen. Hij was hoofdzakelijk actief in corporate finance en gespecialiseerd in special finance zoals aircraft-, helicopter-, marine- en train-financing. Vanuit de bankwereld stapte hij over naar één van zijn klanten, namelijk Daimler Benz. Hier werd hij op zijn achtentwintigste managing director voor zowel België als Nederland voor het gedeelte Daimler Benz Financial Services dat special asset finance deed. “Toen Daimler Benz fuseerde met Chrysler, werd duidelijk dat de on balance financieringen te zwaar wogen om alleen te dragen op de balans van een beursgenoteerd bedrijf. Daarom werden mijn activiteiten opgesplitst en verkocht aan diverse partijen.” Vanaf dat moment begon het voor Herman Wielfaert te kriebelen om zelf het ondernemerschap aan te gaan. Daarom zag hij in Creafund, die toen nog in de kinderschoenen stond, mooie kansen.

Creafund Groep

De Creafund Groep is een industriële holding waarvan het kapitaal in handen is van Herman Wielfaert en het managementteam, evenals van 50 andere Belgische ondernemers. Creafund investeert veelal in sterk groeiende en internationaliserende bedrijven, voornamelijk business-to-business- en industriële bedrijven. Samen met opvolgende familieleden van stichters of externe managers van het groeibedrijf neemt Creafund Groep mee de leiding op en de financiering van die groei. Creafund bestaat uit een klein multidisciplinair team van vijf zeer vaardige mensen. De totale Creafund Groep stelt doorheen haar participaties 2.557 fte’s aan het werk.

Werkzaamheden

Herman Wielfaert neemt in deze bedrijven vooral de strategiebepaling voor zijn rekening, evenals de ad-hoc-taken die meestal rond strategisch commerciële kansen en bedreigingen van het bedrijf liggen. “Naast de prospectie van targets, beoordeling van investeringskansen, onderhandelingen tot verwerving en instap, neem ik ook veelal het voorzitterschap in de raden van bestuur van onze bedrijven waar. Daarnaast onderhoud ik contacten met enerzijds de investment advisory-wereld en anderzijds de concurrenten van de meeste van onze bedrijven of binnen het gebied waar zij opereren. Daarbuiten doe ik aan relatiebeheer ten opzichte van mijn mede-investeerders.”

Bestuurdersrollen

Naast zijn werkzaamheden als CEO van Creafund Groep, is Herman Wielfaert sinds 1999 actief als bestuurder bij de Biobest Groep. De Biobest Groep is actief in advisering, verkoop en distributie van biologische bestuiving en gewasbescherming van onder andere groente- en fruitgewassen en is hiermee wereldmarktleider. Er wordt alleen gebruik gemaakt van biologische alternatieven voor pollenisatie en pestbestrijding. De continue groei die het bedrijf hiermee doormaakt is een voorbeeld voor de hele wereld. Daarnaast is Herman Wielfaert betrokken als bestuurder en tevens voorzitter van het remuneratiecomité bij Floridienne, een beursgenoteerd Belgisch bedrijf. Dit bedrijf is een industriële holding onderverdeeld in drie divisies: chemie waaronder batterijrecyclage, voeding en life sciences.

Terug naar boven