Edgar Reijtenbagh

Edgar Reijtenbagh is managing director bij Plaza, een single family-office, dat erop gericht is zijn familie te ondersteunen bij de organisatie, het beheer en het onderhoud van het vermogen, behoeften en wensen. De activiteiten bestaan uit het beheer van beleggingen die worden verhandeld op de effectenbeurzen, het beleggen in private equity en het investeren in procesfinanciering. De family office is eveneens verantwoordelijk voor het beheer van andere vermogensbestanddelen waaronder residentieel vastgoed en een kunstcollectie. Edgar Reijtenbagh: “Mijn doel is een effectief investeringsbedrijf te creëren voor vermogensbeheer van volgende generaties van mijn familie.”

Projectontwikkeling

Het plan van Edgar Reijtenbagh was om projectontwikkelaar worden. Er was echter geen steun van de family office voor directe vastgoedinvesteringen, maar wel om een private equity-portefeuille samen te stellen met indirecte vastgoedinvesteringen. Op basis van zijn interesse in deze portefeuille heeft Edgar Reijtenbagh zich binnen de family office ontwikkeld om het investeringsvak te leren. Hij verrichtte aanvankelijk financiële en administratieve werkzaamheden en raakte in de loop der tijd betrokken bij het dagelijkse beleid. Uiteindelijk werd hij managing director van Plaza en verantwoordelijk voor de organisatie, het beheer en het onderhoud van het familievermogen. “Het betreft gevarieerd en uitdagend werk in een internationale dynamische omgeving.”

Bankleningen

In 2009 ontstonden geschillen over leningen van drie banken: Crédit Suisse, JP Morgan en ABN Amro. Er zijn volgens Edgar Reijtenbagh fouten gemaakt door de banken omdat ze ongerust waren en in paniek handelden ten gevolge van de kredietcrisis die destijds toesloeg. “Er was een domino-effect ontstaan door cross default clausules in de overeenkomsten. Het geschil met één van de banken creëerde een kettingreactie waardoor alle leningen onmiddellijk opeisbaar werden. Deze geschillen werden hetzelfde jaar nog geschikt en de banken zijn volledig terugbetaald.”

Schikkingsvoorstel

In 2009 ontstond ook het geschil met de Belgische autoriteiten over vermeende belastingontwijking. De fiscale zaak werd na drie jaar geschikt, zonder erkenning van opzet. Zes jaar later, in het midden van 2018, deden de Belgische autoriteiten een schikkingsvoorstel in het strafonderzoek. “We hebben alle beschuldigingen al die jaren uitdrukkelijk ontkend en formeel betwist. Als het moest hadden we doorgeprocedeerd tot de Belgische Hoge Raad, het Hof van Cassatie. Maar we hebben het aanbod geaccepteerd om er een streep onder te kunnen zetten, zonder erkenning of vaststelling van schuld uiteraard”, zegt Reijtenbagh. “De familie is gezuiverd van alle blaam en beschuldigingen. De kwestie werd definitief beslist en permanent afgesloten.”

Monaco is favoriete land

Afgezien van een korte uitstap naar New York woont Edgar Reijtenbagh sinds 1998 in Monaco. Hij heeft twee kinderen met zijn jeugdliefde, de vrouw met wie hij ruim twintig jaar samen is. Edgar Reijtenbagh heeft veel van de wereld gezien en heeft een passie voor uitdagingen. In Monaco woont hij het liefst, vanwege het klimaat, de veiligheid en de hoge kwaliteit van leven. Favoriete sporten zijn skiën en tennis.

Steun goede doelen

Edgar Reijtenbagh doneert regelmatig aan goede doelen, waaronder de Princess Charlene of Monaco Foundation. Daarnaast bekleedt hij op vrijwillige basis posities in verschillende tech startups en adviesraden, waarbij hij erin slaagt een transformationele rol te spelen met behulp van zijn praktische expertise en ervaring. Zijn huidige interessegebieden zijn onder meer blockchain, kunstmatige intelligentie en cybersecurity.

Terug naar boven