Marc Kok

“Bijdragen aan het verduurzamen van de wereld is echt mijn levensdoel geworden”, vertelt Marc Kok. Dit doet hij onder andere door zich te focussen op de redox-flow-techniek. Dit is een techniek waarmee energie op een duurzame wijze kan worden opgeslagen in batterijen.

Redox-flow-techniek

Marc Kok kreeg in zijn carrière te maken met de energietransitie van gas naar elektriciteit. Hij constateerde dat het opwekken van duurzame energie, zoals wind- of zonne-energie, geen probleem zou worden, maar dat de opslag hiervan een lastige klus is. “Om op grote schaal energie te kunnen opslaan, heb je opslagoplossingen nodig. Een voor de hand liggende optie is de lithium-ion-batterij. Maar het maken van deze batterij is zeer milieuvervuilend, er komt soms kinderarbeid bij kijken en bovendien heeft de batterij geen lange levensduur. Daarom ben ik op zoek gegaan naar duurzame alternatieven.” Marc Kok kwam uiteindelijk terecht bij de redox-flow-techniek. Deze techniek bestond al jaren, maar werd nog niet op grote schaal toegepast. Hij zag mogelijkheden om deze techniek te ontwikkelen.

M.A. Kok Beheer

“Ik dacht: als ik nou de juiste partijen bij elkaar breng, kunnen we tezamen ieders specifieke kwaliteiten combineren en ervoor zorgen dat we de redox-flow-techniek ontwikkelen naar een techniek die op grote schaal toepasbaar is.” Marc Kok fungeert als tussenpersoon tussen deze internationale partijen, coördineert de samenwerkingen en begeleidt het proces. Daarbij zijn transparantie en openheid belangrijke speerpunten. “Vraag en aanbod breng ik bij elkaar. Door mijn internationale ervaring spreek ik de talen van deze partijen en bovendien ben ik ook technisch onderlegd. Dus ik weet waar ik over praat.” Marc Kok houdt zich onder andere bezig met het opzetten en het implementeren van de strategie. Naast een goede communicatie onderling, zorgt hij er ook voor dat iedereen gemotiveerd blijft en betrokken is bij het proces.

Duurzame energie

Met het ontwikkelen van de redox-flow-techniek heeft Marc Kok zijn passie gevonden. “Als het aan mij ligt blijf ik me inzetten voor deze techniek tot mijn zeventigste. Ik denk dat we met de ontwikkeling van redox-flow de ontbrekende schakel hebben gevonden om het verduurzamen van de wereld te kunnen versnellen. Dit is echt mijn levensdoel geworden.” De ambities van Marc liggen op dit moment nog binnen Europa, maar als dit proces binnen Europa een goed basis heeft, worden diezelfde ambities ook buiten Europa uitgerold. “Dus als we hier een blauwdruk van productie, structuur en commercialisering van processen hebben neergezet, dan willen we dit ook in de rest van de wereld uiteenzetten.”

Terug naar boven