Haico Halbesma

Haico Halbesma is actief als ondernemer. Hij is eigenaar van Johnny’s Gelato, een ijssalon in Monnickendam. Ook begeleidt hij als ervaren ondernemer startups bij het opzetten en uitbouwen van hun bedrijf. Voordat Halbesma begon met de ijssalon, was hij bestuurder van verschillende ondernemingen in de offshorebranche.

Offshore servicebedrijven

Haico Halbesma begint zijn loopbaan als project controller bij een offshore servicebedrijf. Het betrof een internationale functie en hij reisde hiervoor heel Europa door. Als project controller had hij de verantwoordelijkheid om strategische keuzes van het bedrijf financieel te verantwoorden. Voordat het bedrijf verkocht werd, kocht Haico Halbesma nog een aantal onderdelen uit het bedrijf en zette dit op als eigen onderneming. Na drie jaar verkocht hij deze onderdelen en startte vervolgens een offshorebedrijf samen met zijn vader. Haico Halbesma: “We startten een rederij en servicebedrijf gericht op de Mexicaanse markt, genaamd Oceanteam. Na zes jaar werd het gefuseerd en is het bedrijf naar de beurs gebracht onder de naam DeepOcean. Op dat moment hebben wij het bedrijf verkocht en zijn we gestart met een nieuw bedrijf. Onder dezelfde naam zijn we begonnen met het bouwen van een nieuwe serie schepen in Spanje en weer het opzetten van een servicebedrijf, ditmaal gericht op de offshore wind.” In 2018 stapte Haico Halbesma uit de offshorebranche en begon met een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan: een eigen ijssalon.

IJssalon

In april 2019 opende Johnny’s Gelato zijn deuren in Monnickendam. Haico Halbesma heeft jarenlange ervaring opgedaan in een corporate omgeving en had behoefte aan iets anders. Daarnaast wilde hij de leukste fase van een bedrijf weer herbeleven: het opzetten en uitbouwen van een onderneming. “De mooiste fase van het ondernemerschap vind ik om van niets iets te maken. Zo ben ik dat met Johnny’s Gelato ook van plan. Het begon met een concept in 2018 en in het voorjaar van 2019 opende ik de deuren. Het eerste seizoen bleek een succes en nu heb ik het plan om twee nieuwe locaties voor het volgende seizoen te openen.”

Seizoenswerk

IJs is seizoensgebonden, daarom heeft Haico Halbesma ervoor gekozen om daarnaast nog startups te begeleiden bij het ondernemerschap. Met zijn financiële achtergrond en ondernemerservaring begeleidt en ondersteunt hij startende bedrijven en projecten. Op dit moment begeleidt hij twee projecten die te maken hebben met de energietransitie: “Ik begeleid een project waarin gewerkt wordt met golfenergie, hierbij wordt de kinetische energie uit de golven omgezet in elektriciteit en het andere project houdt zich bezig met thermo akoestische warmtepompen. Ik heb bewust gekozen voor bedrijven die in de energietransitie zitten. Niet alleen uit commercieel en financieel oogpunt, maar ook omdat ik denk dat het hard nodig is en op deze manier de wereld een stukje mooier gemaakt kan worden.”

Terug naar boven