Bert Meerstadt

Bert Meerstadt is onder meer president-commissaris bij Coffreo, een Franse automatiseerder van uitzendbureaus , commissaris bij het beursgenoteerde Talgo, een Spaanse treinproducent en lid van Adviesraad van IVU, een Duits beursgenoteerd bedrijf dat onder andere dienstregelingen voor trein- en busbedrijven verzorgt.

Bestuurdersrollen

Op dit moment is Bert Meerstadt actief als commissaris. Bij het Spaanse bedrijf Talgo, dat hogesnelheids- en intercitytreinen bouwt, is hij voorzitter van de Remuneratie- en Benoemingscommissie. Voor het Franse bedrijf Coffreo vervult hij de rol van president-commissaris en bij het Duitse bedrijf IVU, dat verantwoordelijk is voor dienstregelingen en personeels- en materieelplanningen voor bus- en treinbedrijven, zit Bert Meerstadt in de Internationale Raad. “Als je in de Raad van Commissarissen zit, heb je een toezichthoudende functie. Ik ben ongeveer tien keer per jaar in Spanje voor Talgo. Ik ga zes keer per jaar naar Berlijn of andere steden voor IVU en ook een keer of tien naar Parijs of Clermont-Ferrand voor Coffreo. Dat zijn vergaderingen of bijeenkomsten met aandeelhouders, om bijvoorbeeld investeringsplannen voor het bedrijf op te zetten, budgetten goed te keuren en dat soort zaken. Ook help ik de CEO’s, omdat ik zelf ook CEO ben geweest, bijvoorbeeld met advies.” Dit zijn niet zijn eerste bestuurdersrollen. Toen Bert bij NS werkte, was hij lid van de Raad van Bestuur, daarnaast is hij negen jaar lid van de Raad van Commissarissen geweest bij Lucas Bols B.V. en zes jaar bij ABN AMRO Bank.

Voldoening

Het vervullen van bestuurdersrollen geeft Bert Meerstadt voldoening. “Ik vind dat je met het vervullen van toezichthoudende rollen wat aan de samenleving teruggeeft. Ik ben er niet alleen om te werken en geld te verdienen, maar ik vind dat je ook aan iets kunt bijdragen waar je juist niet voor betaald wordt, maar waar je je talent wel van pas kan laten komen.” Ook haalt Bert Meerstadt veel voldoening uit het investeren en begeleiden van bedrijven. “Ik heb in het verleden de nodige ervaring opgedaan. Deze kennis en ervaring kan ik nu gebruiken bij ondernemers die voor het eerst in een fase zitten die ik ook heb meegemaakt. Dan kan ik met mijn ervaring echt een bijdrage leveren en wellicht het verschil maken.”

Architect

Naast alle bedrijvigheid heeft Bert Meerstadt ook interesse in architectuur. Hij is namelijk opgeleid als architect en heeft naast zijn werkzaamheden zich altijd bezig gehouden met het ontwerpen. “Het ontwerpen heeft me altijd geboeid en daarom heb ik me er in mijn vrije tijd veel mee bezig gehouden. Ik heb bijvoorbeeld lodges in Afrika ontworpen. De mix van analyseren en creatief zijn vind ik het gaafst aan architectuur. In de toekomst wil ik meer met architectuur gaan doen, omdat ik nu de ruimte heb om zelf mijn agenda in te plannen en hier tijd voor te maken.”

Terug naar boven