Annemiek Ploumen

Annemiek Ploumen is General Manager bij Freshport, een logistieke onderneming op Schiphol. Daarnaast is Annemiek Ploumen Unit Manager bij Custom Support, een kantoor dat douane-afhandelingen administratief verzorgt.

General Manager

Annemiek Ploumen is General Manager bij Freshport. In 2006 kwam zij hier terecht omdat ze een half jaar eerder werd aangenomen als assistent van de CEO van Menzies, de organisatie die de helft eigenaar was van Freshport. Annemiek: “Gelukkig zag de CEO al vrij snel in dat ik meer in mijn mars had dan alleen een assistentenrol. Dat ik meteen mocht solliciteren voor de functie General Manager van Freshport had ik niet verwacht, maar die kans heb ik meteen gegrepen.” Na anderhalf jaar als General Manager voor Freshport gewerkt te hebben, werd Annemiek Ploumen in de tussentijd ‘gedetacheerd’ aan Menzies. Hier werd ze onder meer verantwoordelijk voor de afdelingen, low cost handling, freighter ramp handling en businessclass lounges. “Er was ook nog een vierde afdeling, maar die moest gereorganiseerd worden. Ik ben toen in het reorganisatieteam terechtgekomen en samen met het team moest ik ervoor zorgen dat de verlieslatende afdeling gered werd. Dat was een erg pittig traject, maar we hebben het uiteindelijk succesvol afgerond.” Na bijna twee jaar gedetacheerd te zijn aan Menzies, kon ze weer terug naar haar oude functie als General Manager bij Freshport.

Logistieke opleiding

“Ik werk op Schiphol in de logistiek en mijn collega’s zijn allemaal mensen die vanaf de vloer doorgegroeid zijn tot een managementfunctie, maar ik heb die logistieke ervaring niet. Daarom besloot ik HBO Logistiek te gaan studeren en nog wat nevenactiviteiten te gaan doen. Zo heb ik die kennis ook en heb ik er ook een diploma voor.”

Unit Manager

Een aantal jaren geleden werd Freshport overgenomen door Custom Support, een administratiekantoor die douanedocumenten verzorgt als je iets wilt importeren of exporteren. Annemiek Ploumen kwam toen in het managementteam van Custom Support terecht. “Ik heb drie vestigingen onder mijn hoede, waarvan ik één vestiging heb opgezet: Custom Support Schiphol.” Tegelijkertijd vervult Annemiek Ploumen ook nog haar functie van General Manager bij Freshport. “Dit is prima te combineren en die afwisseling is ook leuk. We hebben een leuk divers team weten samen te stellen, met positieve loyale mensen. Ik vind dat ik een leuke sfeer heb neergezet, waar iedereen open is en waar je veel verantwoordelijkheden en vrijheid krijgt.” De verantwoordelijkheden van Annemiek Ploumen bij Freshport liggen bij alle niet-operationele werkzaamheden, zoals het onderhandelen met klanten over contracten, claims, verzekeringen en inkoop. Freshport is een kleine onderneming, in tegenstelling tot Custom Support. Hier is Annemiek Ploumen voornamelijk bezig met het managen van het team en lokale klanten.

Terug naar boven