Tjeerd Herrema

Tjeerd Herrema is actief in publieke sector als bestuurder en toezichthouder. Hij was onder meer wethouder van Amsterdam en Almere en toezichthouder in het onderwijs en bij een corporatie.

Loopbaan

Tjeerd Herrema is achttien jaar als hij Friesland inruilt voor Groningen. Hij begint met een economisch juridische studie aan de HEAO. Hij sluit zich aan bij de Christelijke studentenvereniging Hendrik de Cock en weet de vereniging nieuw leven in te blazen door activiteiten te organiseren. Na zijn studie wordt zijn eerste baan beleidsmedewerker economische zaken bij de provincie Friesland. Hij combineert dat met de studie Bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij zijn propedeuse haalt. Als jongste raadslid van Friesland wordt hij voor de PvdA in 1984 in de gemeenteraad van Leeuwarden gekozen. Maar de echt grote stad trekt zijn aandacht en in 1990 verhuist hij naar Amsterdam. Hier komt hij uiteindelijk bij de FNV terecht komt. Eerst als beleidsmedewerker, later als bestuurder. “Ik hield mij voornamelijk bezig met de politieke kant van de FNV zoals lobbywerk in de Tweede Kamer, advisering over sociale voorzieningen in de S.E.R. en besturen in grote organisaties als START uitzendbureau, Arbeidsvoorziening en de Sociale Verzekeringsbank.”
In 1999 kwam Tjeerd Herrema toevallig in aanraking met de politieke sector: “Er werd gevraagd of ik de tussentijds vertrokken stadsdeelvoorzitter wou opvolgen aan de oostkant van Amsterdam dat volop in beweging was. Ik hou van de stad en van beweging dus mijn antwoord was al snel ja.” Na 7 jaar werd de bestuurlijke reis vervolgd als PvdA-Wethouder Verkeer & Vervoer, Wonen, Monumenten en Dienstverlening van Amsterdam. In de stadsvernieuwing staan de bewoners en de woonmogelijkheden centraal. Hij kan de jarenlange discussie over de snelweg rond Amsterdam afronden met een handtekening. Een zware opdracht is de Noord-Zuidlijn waar na een reorganisatie een duidelijk en realistisch beeld over planning en kosten begint te ontstaat en waar hij in 2009 ook de verantwoordelijkheid voor neemt.

Na een korte periode van zelfstandig adviseur bij zijn bedrijf publiekezaak.nu wordt hij in 2012 benoemd als stadsdeelvoorzitter van het kleurrijke maar bestuurlijk lastige Stadsdeel Zuidoost. Als stadsdeelvoorzitter heeft hij onder meer bijgedragen het Kwakoefestival een nieuw leven in te blazen.
In 2015 wordt Tjeerd Herrema gevraagd Wethouder van Almere te worden, voor Ruimte, Wonen & Wijken en de World Expo Floriade 2022. “Almere is een pioniersstad met ruimte voor vernieuwing, met projecten zoals Oosterwold en de Bouwexpo Tiny Housing maar ook het project DUIN. Voor de samenwerking in dit project met Amvest heb ik een gebieds-ontwikkelingsprijs in ontvangst mogen nemen.” Ook wist hij de bouwproductie die nagenoeg stil lag in korte tijd weer stevig op gang te brengen.
Naast de publieke functies vervult Tjeerd Herrema diverse bestuurlijke functies. Zo is hij van 2009 tot 2012 lid en voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de woningcorporatie Rochdale in Amsterdam. “Ik kwam vlak na de crisis met Mollenkamp. Er moest flink gesaneerd worden en een nieuwe koers gevonden worden met een nieuwe Raad van Bestuur.” In diezelfde periode is Tjeerd Herrema ook voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting ProGay, om de jaarlijkse Gay Canal Parade in Amsterdam te professionaliseren en inhoudelijk te verdiepen en te verbreden. Ook is hij voorzitter toezichthouder geweest bij de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam.

Manier van werken

‘Doet wat je zegt en laat zien wat je doet’, is het motto van Tjeerd Herrema. “En eigenlijk moet je meer doen dan wat je zegt, dan maakt het indruk”, zegt Tjeerd Herrema. Hij zorgt voor beweging en verandering. Zijn manier van werken wordt gekenmerkt als ‘wat je ziet is wat je krijgt. “Geen geheime agenda, maar ik ben redelijk kritisch en direct. Een stijl die ook wel eens verkeerd kan overkomen. Maar discussie en aanscherping brengt je verder. Vernieuwen kan natuurlijk niet zonder te verbinden om echte verandering tot stand te brengen. Het is mensenwerk tenslotte.” Zijn passie en daardoor ook zijn meeste kennis en ervaring ligt bij de stadsvernieuwing en stadsontwikkeling. Hij houdt van de stad en wil graag bijdragen aan een betaalbare en duurzame stad die de uitdagingen van de toekomst aankan.

Privé

Tjeerd Herrema (1 maart 1961) wordt geboren in Harlingen en groeit op in Damwoude. Op dit moment woont hij in Almere. Hij wil graag zijn bestuurlijke loopbaan voortzetten in de publieke sector bij voorkeur op het vlak van wonen en stad. Ook is hij beschikbaar voor toezichthouder in de publieke sector. Tussentijds staat hij open voor tijdelijke opdrachten en advisering via zijn bedrijf publiekezaak.nu. Hij woont alleen, heeft een zoon, een hond Laika en zijn vrije tijd vult hij graag met reizen naar steden en de natuur. Hij houdt van architectuur, sport regelmatig en is een filmfanaat. Zoals Tjeerd zegt: “filmkijken is een vorm van reizen naar een andere wereld”.

Terug naar boven