Jan Louis Burggraaf (1964) is een toonaangevende fusie- en overname jurist en adviseur. Als dertiger werd hij benoemd als compagnon bij het gerenommeerde advocatenkantoor Allen & Overy, waar hij bijna twintig jaar werkte. Burggraaf heeft sinds 2020 de draad als specialistisch adviseur bij fusies en overnames weer opgepakt.
Boardroom counsel
Bij Allen & Overy stapte Burggraaf ruim een jaar eerder dan gepland op omdat er serieuze zorgen waren over zijn gezondheid. Burggraaf: “Er is na langdurig en uitgebreid medisch onderzoek uiteindelijk wel iets gevonden maar gelukkig bleek dat niet kwaadaardig te zijn.” Burggraaf werkt nu, na bijna dertig jaar in de advocatuur, als boardroom counsel. Wat meer in de luwte adviseert hij met een ervaren team raden van bestuur en commissarissen bij fusies en overnames. Burggraaf is commissaris bij De Persgroep, commissaris bij NCOI en lid van de Raad van Toezicht van de Vrije Universiteit (VU).
Beste dealmaker
Toen hij bij Allen & Overy werkte is Burggraaf acht keer op rij uitgeroepen tot de beste M&A advocaat van Nederland. In 2008 en 2015 was Burggraaf de beste dealmaker van Nederland. Burggraaf wilde na zijn middelbare school beroepsofficier worden bij de mariniers, naar eigen zeggen zijn oude liefde. Maar dat ging niet door omdat hij brildragend is. “Toen kon je je ogen nog niet laten laseren”, zegt hij. In Utrecht studeerde Burggraaf Nederlands en internationaal recht, van 1986 tot 1991. Hij haalde hoge cijfers, studeerde cum laude af. Hij werd na zijn eerste jaar al student-assistent.
Geïnspireerd door colleges
Komend uit een ondernemersgezin was Burggraaf bijzonder geïnteresseerd in ondernemingsrecht. De grote corporates kwamen in de tijd ook steeds vaker in het nieuws. In de jaren tachtig haalden grote fusies en overnames, met name in de Verenigde Staten, veelvuldig de voorpagina’s van de kranten. Toch heeft hij getwijfeld over ondernemings- of strafrecht. Burggraaf werd tijdens zijn studie geïnspireerd door de colleges van de Utrechtse hoogleraren strafrecht waaronder Wladimiroff, die ook een bekend advocaat was bij het toenmalige bekende kantoor Spong & Wladimiroff. Bij Wladimiroff deed Burggraaf tentamen economisch strafrecht op diens advocatenkantoor in Den Haag.
Jongste compagnon Allen & Overy
Na zijn afstuderen koos Burggraaf niet voor een academische carrière maar voor de praktijk. Hij werd advocaat stagiaire bij Baker & McKenzie (“een fantastische tijd”), daarna advocaat medewerker bij Loeff Claeys Verbeke en vervolgens werkte hij vanaf 2000 bij Allen & Overy in Amsterdam, waar hij in 2000 de jongste compagnon was.
De mooiste fusies en overnames
“Ik heb als advocaat eigenlijk alleen maar fusies en overnames gedaan. Het mooiste dat voorbijkwam mocht ik doen, nationaal en internationaal”, zegt Burggraaf. Zo was Burggraaf onder meer betrokken bij de verkoop van Numico aan Danone, bij de strijd om ABN Amro, de fusie van Air France en KLM, de overnames van Nuon door Vattenfall, van Vedior door Randstad en ook van uitgeverij PCM. Ook bedacht Burggraaf een nieuwe constructie om een openbaar bod op beursvennootschappen grotere slagingskans te geven en dus om bedrijven makkelijker van de beurs te kunnen halen.
Europese wetgeving veranderd
Technisch gezien was de deal KLM-Air France volgens Burggraaf één van de mooiste. Het was een paar keer eerder geprobeerd, maar de overname lukte niet omdat er zware eisen aan de juridische structuur werden gesteld. KLM moest als zogeheten designated carrier in primair Nederlandse handen en onder Nederlandse controle blijven, en toch overgenomen kunnen worden. Burggraaf: “We hebben toen een structuur bedacht dat KLM gecontroleerd zou worden door ‘’Nederland’’ maar wel kon worden overgenomen door de Fransen én financieel geconsolideerd kon worden. Nu zou dat makkelijker kunnen omdat de Europese wetgeving is veranderd.”