Marcel Blauwendraat

Marcel Blauwendraat is een Nederlandse ondernemer. Hij is franchisenemer van 16 vestigingen van McDonald’s in Amsterdam en hij was voorzitter van Marketingcoöperatie McDonald’s Nederland.

Loopbaan

In eerste instantie begint Marcel Blauwendraat na de middelbare school met een slagersvakopleiding. Zijn vader heeft een boerderij met een slagerij, hierdoor krijgt Blauwendraat het slagersvak met de paplepel ingegoten. Op drieëntwintigjarige leeftijd begint hij dan ook met zijn eigen slagerij: Keurslagerij Marcel Blauwendraat. Hiermee wint hij diverse onderscheidingen, waaronder ‘Leerbedrijf van het Jaar’, als zo ook de best deelnemende keurslagerij in 2001 tijdens de wedstrijd ‘Slagerij van het Jaar’. Daarnaast gaf hij praktijkles en was hij examinator worstmakerij. Omdat het hebben van een eigen McDonald’s-filiaal altijd al zijn ambitie was, besloot Marcel Blauwendraat na een paar jaar te stoppen met de slagerij. In 2005 startte hij met twee McDonald’s-filialen in Amsterdam.

McDonald’s-vestigingen

Vanaf jongs af aan weet Marcel Blauwendraat al dat hij McDonald’s-ondernemer wil worden. Nu hij een aantal McDonald’s-vestigingen bezit in de hoofdstad, is hij daar ook behoorlijk trots op. Met 16 filialen in Amsterdam heeft hij achthonderd mensen onder zich. Dagelijks houdt hij zich bezig met het begeleiden en opleiden van werknemers. Dit vindt Blauwendraat tegelijkertijd ook het meest interessant aan zijn werk; het begeleiden, opleiden, motiveren en enthousiasmeren van zijn eigen werknemers.

Doordat Marcel Blauwendraat zijn werk met zoveel passie uitvoert, wordt hij franchisenemer van het jaar en later, in 2016, sleept hij de Golden Arch Award in de wacht. Tijdens de World Wide Convention van McDonald’s in Orlando, die elke twee jaar plaatsvindt, ontvangt Marcel Blauwendraat de prestigieuze Fred. L. Turner Golden Arch Award. Deze award is de hoogste erkenning die een McDonald’s-franchisenemer kan ontvangen. Naast het ondernemen en opleiden van mensen, bekleedt Blauwendraat een bestuursfunctie, hij is voorzitter van diverse commissies bij McDonald’s Nederland. Voorheen heeft hij ook meerdere bestuursfuncties bekleed, onder andere in een lokaal kinderfonds, in diverse winkeliersverenigingen en hij is voorzitter geweest van de franchisevereniging van McDonald’s Nederland.

Marcel Blauwendraat

Marcel Blauwendraat wordt geboren op 7 mei 1970 in Hoogland, hier gaat hij ook naar de basisschool. De middelbare school voltooit hij in Amersfoort. Vervolgens volgt hij de opleiding NIMA-A Marketing. Hij groeit op in een ondernemersgezin, waarvan zijn vader eigenaar is van een slager, hier heeft hij ook zijn eerste bijbaan. In zijn vrije tijd vermaakte hij zich met BMX, fietscrossen, in de omgeving van Amersfoort. En nog steeds mountainbiket en fietst Blauwendraat vaak. Op dit moment woont Marcel Blauwendraat in Naarden en is hij getrouwd. Met zijn vrouw heeft hij zes kinderen; drie meisjes en drie jongens. Hij brengt veel tijd door met zijn gezin en gaat graag op vakantie naar Frankrijk vanwege de heerlijke Franse keuken en het mooie weer, kamperen is zijn hobby.

Terug naar boven