Herman Blom deed in het verleden ervaring op als bedrijfsarts en als bestuurder van verschillende zorginstellingen. Nu focust hij zich voornamelijk op zijn werkzaamheden als bedrijfsarts en als consultant. “Door met mijn voeten in de modder te staan, weet ik wat er gebeurt op de werkvloer en vanuit daar kan ik zorgen voor beweging en innovatieve ontwikkelingen binnen het bedrijf.”
Bestuurder in de zorg
Herman Blom studeert af als arts en gaat aan de slag als politiearts. Een zware functie, daarom besluit hij na tien jaar dat het tijd wordt voor een minder belastende functie: een leidinggevende rol op de afdeling bedrijfsgezondheidszorg van KPN, voormalig PTT. Wanneer deze afdeling extern wordt, krijgt Blom de kans om een commerciële leidinggevende rol op zich te nemen en een opleiding bedrijfskunde te volgen. Van een regionale aanstelling groeit hij uit tot general manager van KPN. Blom: “Maar op een bepaald moment ging de gezondheidszorg weer kriebelen. Ik wilde weer terug de zorg in, maar dan met een toegevoegde waarde: de ervaring die ik had opgedaan op bedrijfskundig niveau.” Herman Blom wordt bestuurder van zorginstelling De Friese Wouden. Deze instelling samen met Zorggarant, Zorggroep Friesland en Palet vormen gezamenlijk de Kwadrantgroep. “Ik werd aangesteld als bestuurder om ervoor te zorgen dat De Friese Wouden uit de negatieve cijfers kwam. Ik zorgde ervoor dat zaken op orde werden gebracht en vernieuwingen op managementniveau werden doorgevoerd. Mijn mening is dat medewerkers beter functioneren wanneer ze meer ruimte en vrijheid krijgen. Dat is wat ik heb gedaan: vrijheden in het bedrijf gebracht met daarnaast een strakke bedrijfssturing.” Het lukte Herman Blom er weer een gezond bedrijf van te maken, mede dankzij zijn praktijkgerichte aanpak: eens in de week ging hij mee de werkvloer op om te kijken wat er op de werkvloer gebeurde. Met deze kennis werden de ontwikkelingen doorgevoerd. “Mijn hoogtepunt was dat ik door mijn aanpak genomineerd werd voor zorgmanager van 2007.”
In 2009 werd Herman Blom aangesteld als voorzitter van Raad van Bestuur van Zorgpartners Midden-Holland. Hij moest ervoor zorgen dat de organisatie weer in beweging werd gebracht, dat er geïnvesteerd werd in nieuwe diensten en dat het management actief gecoacht werd. “Het lukte me om de organisatie in beweging te krijgen en verandering aan te brengen, maar er is helaas ook veel misgegaan.” Herman Blom kijkt terug op een dieptepunt in zijn carrière: “Toen ik werd aangesteld, maakte ik afspraken met de commissarissen, maar vervolgens vertrokken er in één jaar tijd drie commissarissen. Niet handig, als ik nog maar net ben aangesteld, maar ik dacht het allemaal aan te kunnen.” De samenwerking met een nieuwe commissaris verliep vervolgens niet soepel, haar visie kwam niet overeen met die van Herman Blom. Samen kwamen ze er niet uit en dit resulteerde in een rechtszaak. Voor Blom was dit het moment om zijn oude vak weer op te pakken: bedrijfsarts.
Bedrijfsarts
Herman Blom behaalt opnieuw zijn bedrijfsarts registraties in een aangepast programma van de universiteit. Hij gaat weer aan de slag als bedrijfsarts. “Uiteindelijk hebben deze werkzaamheden zich ook weer ontwikkeld. Met mijn kennis en ervaring ben ik er ook consultancywerkzaamheden bij gaan doen en werk ik als mediator bij complexe arbeidsconflicten.” De focus ligt voornamelijk op het bedrijfsartswerk. Ook hier is Blom’s aanpak kenmerkend: een bedrijfsarts heeft vaak alleen oog voor het medische probleem, maar Herman Blom probeert de persoonlijk situatie te achterhalen en samen te kijken naar oplossingen. “Ik achterhaal graag wat iemand motiveert en hoe het komt dat iemand nu thuiszit. Ook kijk ik naar wat een cliënt wél kan; de werkplek moet soms even worden losgelaten want misschien kun je thuis of op een andere afdeling actief dingen gaan doen.” Herman Blom is zelfs gevraagd door een arbodienst om mee te denken in de schaarste van bedrijfsartsen. “Er is me gevraagd om vernieuwend mee te denken. En dan komt mijn manier van werken weer van pas: met mijn voeten in de modder staan en vanuit hier innovatieve ontwikkelingen bedenken.”