Geert Schaaij

Geert Schaaij is actief als beleggingsadviseur vanuit zijn bedrijf Beursgenoten. Daarnaast vervult hij verschillende bestuurlijke rollen. Hij investeert met regelmaat in bedrijven en bij sommige bedrijven neemt hij een actieve rol aan als kartrekker. Ook vervult Geert Schaaij een bestuurlijke rol bij de Willeke Alberti Foundation en is hij acht jaar voorzitter van de Raad van Toezicht geweest bij OCRN, een instelling voor diagnostiek en behandeling van leerstoornissen en kinder- en jeugdpsychiatrische problematiek.

Ondernemer

Nadat Geert Schaaij zijn vermogensbeheerbedrijf in 1986 verkocht, startte hij Beursgenoten. “Beursgenoten is een tegenovergesteld bedrijf van het vermogensbeheerbedrijf dat ik had, hiermee beheerde en belegde ik vermogens van klanten en met Beursgenoten voorzie ik klanten van beleggingsadvies zonder dat ik zelf hoef te beleggen. Dus klanten mogen zelf weten of ze het advies van harte nemen.” Klanten die lid worden van Beursgenoten krijgen toegang tot de website, waar beursanalyses, beleggingsadviezen en nieuws te vinden zijn, daarnaast krijgen ze maandelijks het vakblad toegestuurd en kunnen ze bij Beursgenoten terecht voor persoonlijk advies over hun beleggingsportefeuille. “Ik kijk altijd in algemene zin naar een portefeuille, ik wil niet weten om welke klant het gaat en wat diegene doet, dat kan ik aflezen uit de portefeuille.”

Willeke Alberti Foundation

Geert Schaaij is penningmeester en vicevoorzitter bij de Willeke Albert Foundation, een stichting die opkomt voor de ouderen en zwakkeren in de maatschappij. Door leeftijd of beperking komen deze mensen terecht in een zorginstelling en dit kan resulteren in een sociaal isolement. De stichting organiseert bijvoorbeeld een optreden in bejaardentehuizen zodat de bewoners weer met elkaar in contact komen en weer opbloeien. “De stichting heeft niks te maken met geld, beleggen en ondernemen, maar toen ik werd gevraagd penningmeester en vicevoorzitter te worden, leek me het mooi om iets te doen waar ik zelf in eerste instantie niet aan zou denken.”

OCRN

Sinds 2008 is Geert Schaaij voorzitter van de Raad van Toezicht van OCRN, een instelling die bestaat uit een deel kinder- en jeugdpsychiatrie met mogelijke thuisbegeleiding (IPG) en Infantteam en een gedeelte dyslexiezorg. “Ik werd benaderd door de directeur waarbij ik vroeger op school had gezeten, hij had onthouden dat ik dyslexie had. Mensen met dyslexie worden vaak als niet succesvol gezien, maar ik heb door de jaren heen veel columns en boeken geschreven, met die reden ben ik ook gevraagd voorzitter te zijn. Inmiddels zit mijn taak erop, je mag maar acht jaar voorzitter zijn, maar ik ben nog altijd betrokken bij de instelling.”

CEO beursgenoteerd bedrijf

“Tot twee jaar terug was ik CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Ik was er aandeelhouder en moest het bedrijf naar een volgende fase, de beurs, begeleiden. Dit is succesvol gebeurd, maar wat me opvalt is dat bedrijven die naar de beurs willen er alles voorover hebben, maar zodra ze op de beurs zijn, ze zich weer als een mkb-bedrijf gaan gedragen.” Geert Schaaij is uiteindelijk weer vertrokken als CEO omdat dit in het belang was van de onderneming, zodat het weer over kan gaan in de daaropvolgende fase. “Zodra ik het bedrijf naar de beurs heb gebracht, zit mijn taak erop, de fase die erna komt, heb ik geen verstand van. Ieder bedrijf verdient een CEO die open en eerlijk is, een bestuurder van een publiek bedrijf heeft geen geheimen.”

Investeren in ondernemingen

De belangen in het beursgenoteerde bedrijf zijn niet Schaaij’s enige belangen. Met regelmaat investeert hij in verschillende bedrijven. Veel ondernemers kloppen bij Geert Schaaij aan voor advies. “Ik zie dat veel ondernemers zich omringen met mensen die hun eigen taal spreken. Maar ik vind juist dat je tegenwind in huis moet halen, iemand die zegt waar het op staat en die durft te corrigeren. Maar ondernemers zijn vaak bang ingehaald te worden door eigen personeelsleden, terwijl een personeelslid juist een aanvulling hoort te zijn.” Geert Schaaij houdt van tegenstand en kritiek en dat is ook zijn aanpak: van alle kanten wikken en wegen om vervolgens tot een beoordeling te komen. Soms gaat hij ook voor zijn eigen visie, maar dat onderscheidt hem ook van de rest.

Terug naar boven